Apa naturală de lavandă are o multitudine de utilizări atunci când vine vorba de igiena și împrospătarea aerului în casele noastre. Există pe piață numeroase produse cu aromă de lavandă folosite fie ca odorizante de cameră, fie ca produse de curățare: detergent de rufe, de vase, soluții pentru curățarea suprafețelor, podelelor etc. Dar toate acestea conțin, după cum bine știm, numeroase produse chimice nocive pentru sănătatea noastră.
Putem folosi în casele noastre, pentru viata de zi cu zi, APĂ DE LAVANDĂ:
1. ODORIZANT DE CAMERĂ
Hidrolatul de lavandă este alternativa de preferat pentru curățarea și împrospătarea aerului din casele noastre, din mașina noastră și din biroul nostru. Pe lângă curățarea aerului datorită proprietăților antibacteriene, apa de lavandă va crea o atmosferă mai caldă, mai prietenoasă pentru întreaga familie, datorită efectului său calmant. Cu o simplă pulverizare putem împrospăta aerul din camera, mirosul lenjeriilor de pat, perdelelor și covoarelor. Poate fi de asemenea adăugată în umidificatorul de aer.
2. APA DE LAVANDĂ ÎN FIERUL DE CĂLCAT
Pentru protejarea fierului de călcat, atunci când călcăm rufele cu abur, folosim adesea apă distilată (demineralizata). Deoarece este lipsită de minerale dure, apa de lavandă poate fi folosită în fierul de călcat. Vom avea astfel rufe cu miros plăcut, subtil și vom proteja fierul de călcat.
3. CURAȚAREA SUPRAFEȚELOR CU APĂ DE LAVANDĂ
Când ne alegem produsele de curățare pentru căminul nostru, de cele mai multe ori criteriul pe care-l avem în vedere este mirosul. Uităm astfel de toxicitatea produsului respectiv. Apa florală de lavandă este obținută alături de uleiul esențial prin distilarea cu vapori de apă a florilor de lavandă, deci are ca bază apa distilată, motiv pentru care nu lasă urme atunci când o folosim la curățarea ferestrelor, a suprafețelor din lemn, faianță sau gresie. Folosind apa de lavandă obținem pe lângă curățenie, miros plăcut și stare de bine.