Uleiul esențial de lavandă 100% natural este cunoscut și apreciat pentru mirosul său deosebit, dulce, ierbos, ușor lemnos, motiv pentru care este adesea adăugat în numeroase rețete de produse cosmetice pentru îngrijirea corpului: creme și loțiuni, săpunuri, parfumuri. Toate acestea ne ajută să avem o piele mai sănătoasă, mai îngrijită.
Pe lângă utilizarea pe scară largă în industria cosmetică, uleiul de lavandă are numeroase proprietăți care îl fac deosebit de eficient în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, în dermato-cosmetică și dermatologie. Uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antiseptice, antifungice, cicatrizante. Prin efectele sale antifungice și antiseptice grăbește procesul de vindecare al rănilor și iritațiilor. Garantează mai puține erupții, coșuri, infecții cauzate de tăieturi sau înțepături de insecte. Toate aceste proprietăți se datorează compoziției chimice complexe, cu constituenți activi dintre care amintim linaloolul și acetatul de linalil, principalii compuși ai uleiului esențial de lavandă. Linaloolul este un alcool terpenic cu miros plăcut, un antimicrobian natural. Pe lângă proprietățile generale ale acestei clase de compuși-antiinfecțioși puternici cu spectru larg de acțiune, antibacterieni, antifungici - linaloolul are ca proprietăți specifice: efect astringent și tonic cutanat, calmant. Un alt component al uleiului esential de lavanda este acetatul de linalil, un ester acetic cu o aroma dulce-fructată, de asemenea un antimicrobian natural, dar și un antalgic și un antiinflamator.
S-a demostrat că acest ulei poate fi o armă împotriva infecțiilor fungice rezistente la nivelul pielii și unghiilor, inclusiv infecții cu Candida albicans, acționând prin distrugerea peretelui celular al ciupercii , împiedicând astfel răspândirea infecției. Efectul antifungic al uleiului esențial de lavandă este potențat de sinergia cu alte uleiuri cu efecte asemănătoare cum ar fi, de exemplu, Tea Tree – ulei esențial de Arbore de Ceai.
Evident că de fiecare dată vom apela în primul rând la o consultație de specialitate și vom urma un tratament prescris de un medic sau aromaterapeut. Nu uitati că de fiecare dată când utilizați uleiuri esențiale trebuie să aveți în vedere indicațiile și contraindicațiile acestuia.
Commenti