Anxietatea este o emoție care se caracterizează printr-o stare neplacută de tulburare interioară. Este raspunsul natural al organismului nostru la stres. Pe termen scurt ea poate fi doar o stare.
Toți cei care trăiesc în lumea noastră modernă se confruntă cu stresul, iar dacă abilitatea noastră de a-l controla în mod adecvat este slabită, atunci scade capacitatea de a avea un somn bun. Somnul permite recuperarea atât mental cât și fizic. Incapacitatea de a ne recupera în urma stresului cronic poate genera obiceiuri alimentare legate de stres care pe de o parte pot duce la o acumulare ulterioară de grăsime abdominală și pe de altă parte pot aduce epuizare fizică și emoțională. Privarea de somn este asociată cu o lipsă de energie, iar deficitele de energie pot duce la diminuarea raspunsului imun.
Uleiurile esențiale 100% pure au fost folosite de mult timp în aromaterapie, unele fiind bine cunoscute pentru efectul lor relaxant care se poate obține indiferent dacă folosim aceste uleiuri prin difuzare, amestecate în uleiuri purtătoare (ulei de migdale , ulei de măsline, ulei de sâmburi de caise) pentru masaj sau adăugând câteva picături în apa de baie sau potpourri. Dintre acestea se remarcă uleiul esențial de lavandă care acționează ca un anxiolitic și ca un sedativ, ne ajută să devenim mai relaxați și mai calmi și este foarte eficient în cazul tulburărilor de somn. Un studiu din 2016 publicat în Jurnalul de Medicină Alternativă si Complementară realizat cu participarea a 92 de adulți sănătoși a demonstrat eficacitatea aromaterapiei cu lavandă ca tehnică terapeutica pentru reducerea stresului, confirmând efectele sale benefice asupra stării de spirit și funcționării cognitive. Studiile au indicat faptul că prin interacțiunea aromelor cu diferiți receptori olfactivi din cavitatea nazală poate fi influențată în mod unic activitatea neuronală pentru a produce efecte de reducere a stresului.
Exista însă o serie de criterii în obținerea unei garanții totale a uleiului esențial terapeutic: garanția plantei, modul de cultivare, selecția, garanția procesului de extragere, garanția structurii biochimice etc.
Există multe criterii pentru a recunoaște un ulei esențial de lavandă de calitate însă cele mai simple sunt:
- un ulei de calitate este întotdeauna comercializat într-un flacon de sticlă de culoare închisă pentru că anumite componente ale luminii îi scad calitățile;
- trebuie să aibă notat pe etichetă pe lângă denumirea în limba română, denumirea în limba latină și CHEMOTIPUL (CT) – acesta arată care sunt componentele biochimice cu concentrație majoritară, componente a căror proporție poate fi influențată de climă, sol, altitudine, lumină, precipitații și rezistența plantei la boli ;
- conform Farmacopeei Europeane componentele principale ale uleului esențial de lavandă sunt:
- Linalool (20 – 45%)
- Acetat de linalil (25 – 46%)
Conținutul cât mai ridicat al acestor ingrediente determină calitatea uleiului și în consecință garantează efectele acestuia în utilizarea terapeutică ca antispasmodic, calmant, sedativ precum și în patologii microbiene, virale sau fungice.